Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.
Νέα
Πες μας τι είσαι, να σου πω αν μπορείς να δώσεις αίμα

Ναι και όμως.. καλά διαβάσατε..
Ισχύει ακόμα..
Μπορεί οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας πριν λίγους μήνες να έδωσαν μία νέα διάσταση στο ζήτημα που ταλανίζει εδώ και χρόνια την LGBTQ+ κοινότητα, ωστόσο ακόμα δεν έχει αλλάξει κάτι. Αντιθέτως το πρόβλημα υπάρχει και πολλοί ακόμα το αγνοούν. Όμως με βάση τα τελευταία γεγονότα είναι ευκαιρία να μαθευτεί σε όλους. Ποιο πράγμα; Το γεγονός ότι αν δεν είσαι στρειτ δεν μπορείς να δώσεις αίμα. Ποιος το λέει αυτό; Μα το ερωτηματολόγιο που καλείται ο καθένας μας να συμπληρώσει σε περίπτωση που θέλει να δώσει αίμα.
Ας το πάρουμε όμως από την αρχή. Η χώρα μας κάθε χρόνο δυστυχώς έχει αυξημένες ανάγκες για αίμα και τα αποθέματα της δεν επαρκούν. Είναι αλήθεια πως οι ανάγκες για μεταγγίσεις λόγω διαφόρων χρόνιων ασθενειών ή λόγω των αυξημένων τροχαίων ατυχημάτων δεν σταματούν και χρειαζόμαστε μεγάλη ποσότητα αίματος. Για το λόγο αυτό όπως παρατηρούμε, τρέχουν διάφορες καμπάνιες είτε από το υπουργείο είτε από διάφορους σχετικούς οργανισμούς, προκειμένου να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί το κοινό σχετικά με αυτό το ζήτημα. Ειδικά εν μέσω της πανδημίας τα αποθέματα μειώθηκαν δραματικά (σ.σ. μόνο πέρσι παρατηρήθηκε πτώση ~40%), με τις εκκλήσεις από τους αρμόδιους να είναι όλο και πιο συχνές.
Τι συμβαίνει όμως όταν ο ίδιος ο πολίτης νιώσει το αίσθημα ευθύνης και προσφοράς και θελήσει να γίνει αιμοδότης αλλά δεν είναι ετεροφυλόφιλος; Η απάντηση είναι απλή είτε αποκρύπτει την αλήθεια και δίνει κανονικά, είτε δηλώνει την σεξουαλικότητά του και αποκλείεται από το σύστημα. Διότι, όταν κάποιος πηγαίνει να δώσει αίμα, χρειάζεται να συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο προκειμένου να ελέγξουν οι υπεύθυνοι αν τηρούνται οι προϋποθέσεις για να γίνει αποδεκτή η προσφορά του. Εκεί λοιπόν, είναι που υγιείς πολίτες έρχονται σε σύγκρουση με ένα καθεστώς (πώς να το πούμε ευγενικά..) αναχρονιστικό; Μπορεί…
Καθώς η πρώτη διάταξη στις απαγορεύσεις αναφέρει πως όποιος έχει έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977, δεν μπορεί να γίνει αιμοδότης και δεν μπορεί να δώσει αίμα! Για να δώσει λοιπόν κάποιος αίμα, ανάμεσα στα άλλα που κρίνονται λογικά καλείται να υπογράψει και αυτό. Δηλαδή, να δηλώσει σε δημόσιο έγγραφο τη σεξουαλικότητά του και με βάση αυτήν να αποκλειστεί ή όχι από μια τέτοια ενέργεια.
ΣΟΚ; Για κάποιους όχι, σε άλλους περνάει απαρατήρητο, κάποιοι όμως, εξοργίζονται είτε έχουν είτε όχι ομοφυλοφιλικές σχέσεις. Η διάκριση των πολιτών σε δύο κατηγορίες είναι ξεκάθαρη και αν κάποιος θελήσει να δώσει τελικά αίμα και είναι ό,τι άλλο από αυτό που ορίζουν ορθό, απλά θα δηλώσει ψέματα.
Όσο και να προσπαθούμε να το παίξουμε προοδευτικοί και ότι η Ελλάδα εξελίσσεται και προχωράει, ποιος θα μπορούσε να πει ότι η χώρα μας δεν είναι ομοφοβική και στερεοτυπική όσον αφορά την καθημερινότητά της. Ζούμε σε μία άκρως φοβική κοινωνία, όπου η άγνοια είναι αυτή που επικρατεί. Επικαλούμενοι ξεπερασμένες διατάξεις, κρυβόμαστε πίσω από αυτές και βολευόμαστε ρίχνοντας το φταίξιμο στους άλλους. Το αν είναι ή όχι η δήλωση του σημερινού Υπουργού Υγείας ένα πολιτικό παιχνίδι εντυπώσεων δεν είναι δουλειά μας να ασχοληθούμε, όμως σίγουρα ήταν μία καλή ευκαιρία να ξαναέρθει το ζήτημα στην επιφάνεια, να συζητηθεί και γιατί όχι να τροποποιηθεί.
Ποιος είναι αυτός που θα διακρίνει τους πολίτες της χώρας μας με βάση την σεξουαλική τους προτίμηση και θα τους αποκλείσει από μία τέτοια δραστηριότητα, η οποία σώζει ζωές. Πίσω από αυτήν την διάταξη πόσος ρατσισμός και φοβία μπορεί να κρύβεται; Όλοι αυτοί που συνεχίζουν να υποστηρίζουν αυτήν την διάταξη αν βρισκόντουσαν σε μία θέση ανάγκης τι θα έκαναν; Θα αρνιόντουσαν να δεχτούν αίμα από κάποιον γιατί απλά μπορεί να είναι γκέι; Δυστυχώς, φτάσαμε στο 2021 για να συζητούμε τα αυτονόητα. Ας κοιτάξουμε λοιπόν την ουσία και ας μιλήσουμε ρεαλιστικά. Οι εθελοντές αιμοδότες μπορούν να βοηθήσουν να σωθούν έως και τρεις ζωές με μία μονάδα αίματος τους. Εφόσον τέθηκε ξανά το θέμα, μήπως ήρθε η ώρα οι αρμόδιοι να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να πράξουν τα δέοντα;
The Pride Team
Πηγή: https://avmag.gr/120847/i-ellada-echei-anagki-apo-aima-alla-exakoloythei-na-mi-thelei-to-diko-mas/
Photo Credits: https://news.marathonpress.gr/i-ellada-exei-anagki-apo-aima-alla-eksakolouthei-na-mi-thelei-to-diko-mas/
Εικονογράφηση: Polar Bear / LiFO