Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.
Νέα
Τραγούδια πιο δημοφιλή από τις ταινίες που συνόδευαν
Αδιαμφισβήτητα το τραγούδι παίζει σημαντικό ρόλο σε μια ταινία.
Ορίζει την ταυτότητα, τον ρυθμό και την ατμόσφαιρά της. Σίγουρα η επιλογή του σημαίνει πολλά. Βέβαια ένα άχαρο τραγούδι μπορεί απλά να μην φανεί σε μια καλή ταινία σε αντίθεση με ένα δυνατό τραγούδι που μπορεί να στρέψει την προσοχή του θεατή σε μια ταινία που κατά τα άλλα ίσως να του πέρναγε και αδιάφορη.
Στην παρακάτω λίστα δεν θα δείτε απαραίτητα κακές ταινίες, αλλά ταινίες που την λάμψη τους την έκλεψε το τραγούδι που τις συνόδευε το οποίο μνημονεύεται ακόμα ενώ η ταινία έχει σχεδόν ξεχαστεί.
Οκ, θα έχει και κάποιες κακές ταινίες.
I Will Always Love You – The Bodyguard (1992)
And IIIIIIIIIiiiiiiiiiiIIIIIIIIII…
Ίσως από τα διασημότερα τραγούδια των ‘90s, ντυμένο με τη φωνάρα της αξεπέραστης Whitney Houston. Δεν υπάρχει talent show που να μην έχει περάσει κάποιος με αυτό το τραγούδι στην οντισιόν, δεν υπάρχει πικραμένη χυλόπιτα που να μην βούρκωσε, δεν υπάρχει πιτσιρίκι των ‘90s που πλέον είναι κοντά μεσήλικας που να μην το χόρεψε μπλουζ σε πάρτι. Ως εδώ καλά.
Η ταινία έκανε τεράστια εισπρακτική επιτυχία αλλά αυτό οφείλεται κατά 80% στη Whitney και το τραγούδι, το οποίο είναι διασκευή. Το original το τραγούδησε η Dolly Parton το 1974.
‘’Ο Σωματοφύλακας’’ είναι σύμφωνα με τους κριτικούς του Hollywood μία από τις απολαυστικότερες κακές ταινίες που φτιάχτηκαν ποτέ και πράγματι αν την δεις τώρα που έχουν περάσει 30 χρόνια από την πρεμιέρα της καταλαβαίνεις ότι το cringe κάνει πάρτι και η χημεία μεταξύ Costner και Houston είναι ανύπαρκτη. Θα την δεις όμως σήμερα ή θα συνεχίσεις το ζάπινγκ;
Το ‘’I Will Always Love You’’ πάντως αν το πετύχεις στο ράδιο θα ρίξεις και ένα ρεφρέν με πόνο στο μεσόφρυδο.
Kiss From a Rose – Batman Forever (1995)
Ας δούμε την αλήθεια κατάματα. Δεν υπάρχει αντικειμενικότητα στο γούστο των ταινιών. Επίσης το ‘’Batman Forever’’ είναι η δεύτερη χειρότερη Batman ταινία που βγήκε ποτέ. PERIOD.
Η χειρότερη είναι το ‘’Batman & Robin’’ που ακολούθησε.
Η ταινία δεν πολυβλεπόταν αν και ο Val Kilmer στο ρόλο του καταθλιπτικού υπερήρωα το προσπάθησε αν και είναι ο μόνος Batman σε ταινία που βλέπουμε να γελα.
Ο Jim Carrey στον ρόλο του Riddler ήταν σε φάση που δεν είχε βγάλει ακόμα το ‘’κουστούμι’’ της ‘’Μάσκας’’ από μέσα του και ο Chris O’ Donnell αν εξαιρέσεις το ‘’Scent of a Woman’’ παίζει αποκλειστικά σε κακές ταινίες. Καμία σχέση αυτή η ταινία Batman με τις δύο προηγούμενες του Tim Burton.
Στο soundtrack του ‘’Batman Forever’’ θα δει πολλά μεγάλα ονόματα της δισκογραφίας όπως τους U2, PJ Harvey, Nick Cave, The Offspring και Method Man. Όμως κανένα από τα υπόλοιπα τραγούδια της ταινίας δεν έκανε τον χαμό του ‘’Kiss From A Rose’’ του Seal.
Το τραγούδι απέσπασε πολλά βραβεία και ακόμα θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα τραγούδια ταινιών και ένας λόγος να λέμε μια καλή κουβέντα για το ‘’Batman Forever’’.
Cat People (Putting Out Fire) – Cat People (1982)
Και πάμε σε μία πραγματικά κακή ταινία. Τόσο κακή που κανένας δεν έχει ακουστά το καρακίτς erotic horror film του 1982 ‘’Cat People’’ πόσο μάλλον ότι το ομώνυμο τραγούδι του David Bowie γράφτηκε με αφορμή αυτή την ταινία.
Νομίζω για το κλασικό Bowie κομμάτι δεν χρειάζεται να πω πολλά, ακόμα και αν σε κάποιον δεν λέει τίποτα ο τίτλος αν το ακούσει θα μονολογήσει ‘’α, αυτό;’’
Η υπόθεση της ταινίας με πρωταγωνίστρια την Nastassja Kinski, έχει να κάνει με μία νεαρή κοπέλα που το σεξουαλικό της ξύπνημα φέρνει στην επιφάνεια ένα σοβαρό της χούι: όταν αισθάνεται ‘’κάψες’’ μεταμορφώνεται σε μαύρη λεοπάρδαλη.
That’s Amore – The Caddy (1953)
Βρισκόμαστε στο 1953, τότε που ο Dean Martin με τον Jerry Lewis ήταν κινηματογραφικό κωμικό δίδυμο και τα μιούζικαλ ήταν σε άνθιση. Τα πιο εμβληματικά μιούζικαλ γυρίστηκαν εκείνη τη δεκαετία.
Την ταινία ‘’The Caddy’’ την κατάπιε το πέρασμα του χρόνου, καθώς δεν πρόκειται για κακή ταινία αλλά για ένα κλασικό ρομαντικό μιούζικαλ της εποχής του, όχι κάτι ξεχωριστό αλλά ούτε και χάλια.
Από την άλλη το τραγούδι ‘’That’s Amore’’ είναι ίσως το αντιπροσωπευτικότερο τραγούδι του Dean Martin, ένα τραγούδι συνώνυμου του ιταλικού ρομάντζου και ένας ακόμη λόγος που η Ιταλία έχει την φήμη της χώρας του φλερτ και του έρωτα.
Η ειρωνεία είναι ότι ενώ το τραγούδι προτάθηκε για Oscar Καλύτερου Τραγουδιού, έχασε από το ‘’Secret Love’’ της Doris Day στο ‘’Calamity Jane’’.
Kiss – Under the Cherry Moon (1986)
Και μόνο το γεγονός ότι οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν το τραγούδι χωρίς να ξέρουν ότι είναι από soundtrack ταινίας, σημαίνει πολλά…
Πίσω στο 1984 ο Prince πρωταγωνιστεί στο rock musical drama ‘’Purple Rain’’ με το εξαιρετικό soundtrack της ταινίας να εκτοξεύει την καριέρα του και να τον κάνει γνωστό στο ευρύ κοινό. Να πω μόνο ότι η ταινία είχε budget 7,2 εκατομμύρια δολάρια ενώ σημείωσε εισπρακτικά έσοδα 70,3 εκατομμύρια δολάρια!
Επειδή πολύ γλυκάθηκε ο Prince από τα καλούδια του ‘’Purple Rain’’, έρχεται δύο χρόνια αργότερα να κυκλοφορήσει το ‘’Under the Cherry Moon’’ στο οποίο εκτός του ότι πρωταγωνιστεί κάνει και το σκηνοθετικό του ντεμπούτο. Η ταινία σάρωσε τα Χρυσά Βατόμουρα ενώ το εύκολο είναι κανείς να πει κακό λόγο και το δύσκολο να βρει κάτι καλό σε αυτή την φλόμπα μεγατόνων.
Η ταινία δεν βλέπεται όμως, ακούγεται και μάλιστα πολύ ευχάριστα. Ανάμεσα στα τραγούδια του soundtrack που ξεχωρίζουν είναι και η διαχρονική επιτυχία ‘’Kiss’’ που μας κάνει να τραγουδάμε και να χορεύουμε τα τραγούδια αυτού του εκκεντρικού μεγάλου καλλιτέχνη για χρόνια μετά τον πρόωρο και ξαφνικό θάνατό του.
Say You, Say Me – White Nights (1985)
Είναι η άβολη στιγμή που πρέπει να σας εκμυστηρευτώ ότι είδα το ‘’White Nights’’ σε κάποια προβολή στην τηλεόραση γιατί άτομο από τον περίγυρό μου είχε crush με τον Mikhail Baryshnikov. Ας μην τ@ν κάνω expose όμως και ας μείνουμε ότι το μοναδικό ενδιαφέρον που είχε η ταινία ήταν η σκηνή με τον Baryshnikov και τον Gregory Hines να χορεύουν κλακέτες χωρίς αύριο. Η ταινία, κατ’ εμέ, ήταν κάτι σαν προπομπός των ‘’Step Dance’’ πολύ πριν την κυκλοφορία του καθώς έχει άψογα χορευτικά αλλά από τηγανίτα τίποτα.
Το ‘’Say You, Say Me’’ του Lionel Ritchie από την άλλη, κατάφερε και πήρε το Oscar Τραγουδιού αλλά και τόσες δεκαετίες αργότερα έχει μείνει κλασικό και ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια του Ritchie.
What a Feeling – Flashdance (1983)
Αν κάποιος έφτιαχνε λίστα με τα πιο εμπορικά, χαρακτηριστικά τραγούδια της δεκαετίας του ’80, δεν υπάρχει περίπτωση να λείπει το ‘’What a Feeling’’ της Irene Cara. Ένα τραγούδι συνώνυμο της μόδας της γυμναστικής με τα ελαστικά κολάν μέσα από το κορμάκι και της βιντεοκασέτας της Jane Fonda που είχε κάνει πόσο κόσμο να εντάξει το γυμναστήριο στον τρόπο ζωής του.
Εδώ έχουμε το εξής παράδοξο. Ενώ το τραγούδι είναι πασίγνωστο και παίζει ακόμα σε πάρτι, ραδιόφωνο και κλαμπ (όταν είναι ανοιχτά τέλος πάντων) , είναι και η όλη η σκηνή με το ‘’βρέξε με ντουζιέρα’’ με το καζανάκι ανά χείρας πάνω στο stage. Μία σκηνή που την είδαμε να ξαναγίνετε σε πόσες άλλες ταινίες, βίντεο κλιπ, ακόμα και στο πρόσφατο παιδικό ‘’Sing!’’.
Συνήθως σηματοδοτεί τη στιγμή όπου ο ήρωας του έργου παλεύει για τα όνειρά του, αντιμετωπίζει τους φόβους του και κάνει release the Kraken που κρύβει μέσα του άγριο λιμασμένο.
Την ταινία ολόκληρη την έχει δει κανείς μετά από το 1990; Αν ναι, θυμάται κάτι άλλο πέρα από το τραγούδι και τη σκηνή που κάναμε λόγο παραπάνω;
Footloose – Footloose (1984)
Περνάμε σε μία ακόμα κλασική ‘80ίλα, το ‘’Footloose’’ από την ομώνυμη ταινία με πρωταγωνιστή τον Kevin Bacon στα πρώτα του βήματα.
Η πλοκή της ταινίας έχει να κάνει με μία πόλη που είναι απαγορευμένος διά νόμου ο χορός και δεν υπάρχει πιο ξεσηκωτικό τραγούδι από το ‘’Footloose’’ του Kenny Loggins.
Το ‘’Footloose’’ ήταν μία εισπρακτική επιτυχία το 1984 και συνέβαλε στο να γίνει ο Kevin Bacon φίρμα όμως, η νεότερες γενιές δεν την γνωρίζουν την ταινία. Το τραγούδι όμως το πιο πιθανό είναι να τους κάνει να θέλουν να χορέψουν ακόμα!
Teenage Dirtbug – Loser (2000)
Ένα χρόνο μετά την επιτυχία του ‘’American Pie’’ και όσο το hype της ήταν ακόμα στα ντουζένια του κυκλοφορεί η ταινία ‘’Loser’’ με κεντρικούς ήρωες δύο από την κωμωδία που σημάδεψε μια ολόκληρη δεκαετία. Τον Jason Biggs και τη Mena Suvari. Η ταινία ήταν η κλασική εφηβική ρομαντική κωμωδία που πέρασε εντελώς αδιάφορη.
Το τραγούδι όμως έκανε τεράστια επιτυχία σε όλο τον κόσμο με το ‘’Teenage Dirtbug’’ των Wheatus να μπαίνει στα charts πολλών χωρών.
Όλο το βίντεοκλιπ είναι από πλάνα από την ταινία με την Suvari να τάζει σε slow motion εισιτήρια για συναυλία των Iron Maiden και ο αέρας να της φυσάει τα μαλλιά. Με το MTV να μεσουρανεί θα έλεγε κανείς ότι το βιντεοκλίπ θα ήταν ο καλύτερος κράχτης για την ταινία.
Αμ δε…
Gangsta’s Paradise – Dangerous Minds (1995)
To ‘’As I walk through the valley of Death…’’ ίσως είναι από τους διασημότερους εναρκτήριους στίχους που τα περισσότερα παιδιά των ‘80s και ‘90s γνωρίζουμε και αγαπάμε.
Το δε βιντεοκλίπ με τον Coolio να τα ’’χώνει’’ στη Michele Pfeiffer είναι παιγμένο τόσες φορές από το MTV που έχει μπει στον πυρήνα της ψυχοσύνθεσης μας.
Η ταινία από την άλλη εκτός ότι είχε χάλια φώτα και ατμόσφαιρα είχε ένα story πιο χιλιοπαιγμένο και από το βιντεοκλίπ που προανέφερα. Εμένα όλα αυτά τα φιλμ με τον καθηγητή/καθηγήτρια να αντιμετωπίζει να μπαίνει σε μία τάξη με παιδιά που έχουν προβληματικό κοινωνικό περιβάλλον και να τα κάνει να έχουν κίνητρο και θέληση για μάθηση μου θυμίζει το ‘’To Sir, with Love’’ με τον Sidney Poitier του 1967 που έχει ακριβώς αυτή τη πλοκή.
Αυτή η υπόθεση και το ‘’Christmas Carol’’ του Dickens θεωρώ ότι έχουν τα πιο πολλά κινηματογραφικά remake. Νισάφι.
Over the Rainbow – Wizard of Oz (1939)
Για το τέλος άφησα μία ταινία που περιμένω από κάποιους να φάω γιούχα, αλλά αισθάνομαι τολμηρή τελευταία και είπα να έχω το θάρρος της γνώμης μου.
Σε καμία περίπτωση το ‘’Wizard of Oz’’ δεν είναι κακή, ούτε καν μέτρια ταινία. Είναι ένα project άρτια μελετημένο από το στούντιο του Hollywood που το έστησε, με την Judy Garland να έχει περάσει των παθών της τον τάραχο για το ρόλο της Dorothy από το Κάνσας.
Η ταινία έκανε τεράστια επιτυχία, ήταν η αρχή της λαμπρής πορείας της Garland, έγινε remake, animation και ό,τι παραλλαγή μπορείς να φανταστείς. Ακόμα και σήμερα υπάρχει version στην τηλεόραση του ‘’Μάγου του Οζ’’ να βλέπουν τα παιδιά μας.
Αλλά. Το τραγούδι της Garland, ‘’Over the Rainbow’’, δεν μπορεί να ξεπεραστεί.
Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η διασκευή του Izzy Kamakawiwo με το γιουκαλίλι και την ιστορία πίσω από το τραγούδι του οποίου την επιτυχία δεν πρόλαβε να δει ο Χαβανέζος τραγουδιστής. Η διασκευή ήρθε βέβαια δεκαετίες μετά την ανατριχιαστική ερμηνεία της αγαπημένης μας Judy που μας κάνει να έχουμε ένα σφίξιμο στην καρδιά κάθε φορά που το ακούμε.
Dorothy θα βρεις πολλές, το ‘’Over the Rainbow’’ όμως θα ακούς ξανά και ξανά.
Συγγραφέας: Τίνα Καππάτου