Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.
Τι είναι το Podcast; Tips που πρέπει να ακολουθήσεις για να κάνεις το δικό σου!
Το podcast ξεκίνησε την ανάπτυξή του στις αρχές του 2000. Ο Dave Winer και ο Adam Curry θεωρούνται συνήθως ως οι πρώτοι που ανέπτυξαν το σύστημα podcasting με τη δημιουργία του πρωτοκόλλου RSS 2.0 ειδικά για podcasting. Αυτό το πρωτόκολλο επέτρεψε στους δημιουργούς περιεχομένου να ανεβάζουν αρχεία ήχου στο διαδίκτυο και να διανέμουν αυτά τα αρχεία στους ακροατές τους μέσω ενός RSS feed.
Από τότε, τα podcast έχουν γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη και δημοφιλία. Οι ακροατές μπορούν να επιλέξουν εκατοντάδες χιλιάδες podcast σε διάφορα θέματα και να τα ακούν ανά πάσα στιγμή, καθιστώντας το podcasting έναν σημαντικό τρόπο για τη διάδοση πληροφοριών και ψυχαγωγίας. Σκέφτηκες ποτέ να αφηγηθείς τη δική σου ιστορία σ’ ένα podcast; Αν όχι, τότε αυτή είναι η στιγμή που θα πρέπει να το κάνεις, και δεν θα μπορούσε να είναι πιο κατάλληλη από αυτή. Το podcasting στην Ελλάδα, αν και μπορεί να μην έχει αγκαλιαστεί τόσο δραστικά όσο στο εξωτερικό, αποκτά όλο και περισσότερους φίλους και γίνεται όλο και πιο δημοφιλές.
Αλλά περίμενε, γιατί ονομάζεται podcast; Η λέξη αυτή προέρχεται από την συνδυασμένη χρήση των λέξεων “iPod” και “broadcast”. Ίσως αυτό να σου φαίνεται αδιάφορο, αλλά σκέψου για ένα λεπτό τη θέση της εταιρείας Apple όταν το όνομα ενός προϊόντος της έγινε συνώνυμο με μια ολόκληρη τεχνολογία. Αυτή η συνύπαρξη τυχαία ή επιδεικτική, είχε μεγάλη σημασία για την Apple. Τελικά, λόγω πνευματικών δικαιωμάτων, το “podcast” ερμηνεύεται ως “Personal On Demand Broadcast”, που σημαίνει ότι μπορείς να το ακούσεις όποτε σε βολεύει.
Σύντομη ιστορική αναδρομή
1993: το πρώτο ασύγχρονο ραδιόφωνο, Internet Talk Radio
1996: το πρώτο audio show με δυνατότητα κατεβάσματος, πρόδρομος των podcast
2001: το RSS αρχίζει να υποστηρίζει αρχεία ήχου mp3 θέτοντας τις βάσεις για αυτοματοποιημένη διανομή ήχου
2003: το πρώτο podcast κάνει την εμφάνισή του
2004: ο όρος podcast χρησιμοποιείται για πρώτη φορά από δημοσιογράφο της εφημερίδας Guardian
2005: η λέξη podcast είναι πια επίσημη λέξη. Το New Oxford American Dictionary την επιλέγει ως λέξη της χρονιάς
2009: το podcast του ηθοποιού Ricky Gervais σημειώνει 250.000 downloads ανά επεισόδιο
2013: η Apple ανακοινώνει ότι μόνο στα Apple podcast υπάρχουν πλέον 1 δισεκατομμύριο συνδρομητές
Ραδιόφωνο και podcast
Και τώρα, ας συγκρίνουμε το podcast με το κλασικό ραδιόφωνο. Κάποιοι ίσως νομίζουν ότι είναι παρόμοια πράγματα, αλλά ας σκεφτούμε ξανά. Το ραδιόφωνο είναι μια συσκευή που δέχεται ραδιοκύματα και τα μετατρέπει σε ήχο. Από την άλλη, το podcast είναι απλά ψηφιακά αρχεία ήχου, τα οποία μπορούν να αναπαραχθούν όποτε θέλεις, όπου θέλεις, χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή, το smartphone, το MP3 player, ακόμα και το Bluetooth στο αυτοκίνητό σου. Εσύ έχεις τον έλεγχο, και αυτό είναι αρκετά σημαντικό.
Το περιεχόμενο
Το podcast έχει ανοίξει τις πόρτες για όλους όσους θέλουν να μοιραστούν τη φωνή τους και να φέρουν τις ιδέες τους στο φως. Και όταν λέμε “ιδέες,” εννοούμε τα πάντα. Συζητήσεις με φίλους για την αγαπημένη ομάδα ποδοσφαίρου, μαγειρικές συνταγές από τη μαμά, δημοσιογραφικά ρεπορτάζ, αναλύσεις της αγαπημένης σειράς Game of Thrones, ταξίδια, κινηματογράφος, και πολλά άλλα. Η αμεσότητα του podcasting σου επιτρέπει να αποκτήσεις γνώση πάνω σε θέματα που σε ενδιαφέρουν ακριβώς τη στιγμή που επιθυμείς. Πότε να ακούσεις ένα podcast; Όταν θέλεις. Στο δρόμο για τη δουλειά, κατά τη διάρκεια της γυμναστικής, ή ακόμα και κατά τη διάρκεια του περιπάτου με το σκυλί σου, απλά βάλε τα ακουστικά σου και απόλαυσε.
Ποιος, πότε, πού;
Τώρα, ποιος μπορεί να δημιουργήσει ένα podcast; Η απάντηση είναι ότι οποιοσδήποτε μπορεί. Πότε; Όποτε. Και πού; Υπάρχουν πλατφόρμες και εφαρμογές που κάνουν τη δημιουργία podcast παιχνιδάκι.
Τα tips που πρέπει να ακολουθήσεις πριν ξεκινήσεις το δικό σου podcast
- Καθόρισε το θέμα και το κοινό σου:
Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να αποφασίσεις σε ποιο θέμα θα επικεντρωθεί το podcast σου και ποιο είναι το κοινό που θα το ακούει. Είναι σημαντικό να έχεις σαφή και καλά καθορισμένο θέμα, καθώς αυτό θα σε βοηθήσει να προσελκύσεις ακροατές που ενδιαφέρονται για το αντικείμενό σου. - Εξοπλίσου:
Θα χρειαστείς εξοπλισμό για την εγγραφή και την επεξεργασία των επεισοδίων σου. Αγόρασε μικρόφωνο, ακουστικά, και αν χρειαστεί, έναν υπολογιστή με καλό λογισμικό επεξεργασίας ήχου. Η ποιότητα του ήχου είναι κρίσιμη για την επιτυχία ενός podcast. - Δημιούργησε ένα σχέδιο:
Φτιάξε ένα πρόγραμμα παραγωγής για το podcast σου. Ποια θέματα θα καλύψεις σε κάθε επεισόδιο και πόση διάρκεια θα έχει το καθένα; Επίσης, αποφάσισε πόσα επεισόδια θα κυκλοφορήσεις και πόσο συχνά θα ανεβαίνουν. - Δημιούργησε το περιεχόμενο:
Ετοίμασε το περιεχόμενο για το πρώτο επεισόδιο και για μερικά ακόμα επεισόδια εκ των προτέρων. Αυτό θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις το ρυθμό και τη συνέπεια στην κυκλοφορία των επεισοδίων. - Επέλεξε μια πλατφόρμα για τη φιλοξενία του podcast σου:
Πρέπει να αποφασίσεις πού θα ανεβάσεις τα επεισόδιά σου, ώστε να είναι προσβάσιμα στο κοινό. Υπάρχουν διάφορες πλατφόρμες όπως το SoundCloud, το Podbean, το Libsyn και άλλες που μπορείς να χρησιμοποιήσεις. - Δημιούργησε μια σελίδα και προώθησε το podcast σου:
Φτιάξε μια ιστοσελίδα για το podcast σου και χρησιμοποίησε τα κοινωνικά δίκτυα για να προωθήσεις τα επεισόδια σου και να αυξήσεις την ακροαματικότητά σου. - Μπορείς να έχεις καλεσμένους:
Εάν το podcast σου προβλέπει συνεντεύξεις ή συμμετοχή καλεσμένων, ξεκίνα τις προετοιμασίες για τις συναντήσεις και τις συνεντεύξεις. - Καταγραφή και επεξεργασία:
Κατάγραψε τα επεισόδιά σου και επεξεργάσου τα για να βελτιώσεις την ποιότητα του ήχου και να προσθέσεις μουσική, εφέ και άλλα στοιχεία. - Κυκλοφορία του πρώτου επεισοδίου:
Όταν είσαι έτοιμος/η, ανέβασε το πρώτο επεισόδιο και ανακοίνωσέ το στο κοινό σου. - Συνεχής βελτίωση:
Συνέχισε να βελτιώνεις το podcast σου με τον χρόνο, ακούγοντας τα σχόλια των ακροατών σου και αναζητώντας νέες ιδέες και τρόπους για να κάνεις το περιεχόμενό σου ακόμα καλύτερο.
Η δημιουργία ενός podcast είναι μια διασκεδαστική και δημιουργική διαδικασία, αλλά απαιτεί αφοσίωση και προσπάθεια. Ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα, μπορείς να βοηθήσεις το podcast σου να ξεχωρίσει και να απολαμβάνεις την εμπειρία της δημιουργίας περιεχομένου που θα ενδιαφέρει και θα ενημερώσει το κοινό σου.
Podcast στο Streamee
Τελειώνοντας, έχεις ανακαλύψει τα podcast στο Streamee.com;
Αν όχι, σου προτείνουμε να τσεκάρεις άμεσα τα Streamee Podcast! Ηχητικό περιεχόμενο για όλες τις διαθέσεις, με πλούσια θεματολογία! Streamee Οriginals όπως Mic2 podcast, Throwback podcast & Pride podcast! Επιπλέον, εκτός από τα Streamee Originals, μπορείς να βρεις μεγάλη ποικιλία ηχητικού περιεχομένου σε θεματικές όπως, ψυχαγωγία, μυθοπλασία & διήγηση, επιστήμη & τεχνολογία, business, αθλητισμός, κωμωδία, υγεία & ευεξία, ενημέρωση & συνεντεύξεις, τέχνη & πολιτισμός και οικογένεια.
Ραδιόφωνα, μουσική & podcast, σ ’ένα προορισμό!